Balkanlar Volume 2 - Saraybosna ve Mostar Gezi Rehberi

Bu sefer oldu! Evet beğendim! Bir daha da giderim, merak ettiğim yerler, keşfetmek istediğim mekanlar kaldı.

Bizim uzunluk birimi açısından anca bir hobbit ile kıyaslanabilecek Bosna gezimiz şöyle gerçekleşti;

22 Nisan Cuma sabahı sabah ezanını müteakip yola koyulduk. Tamamen lafın gelişi ... acep kaçta okunuyor? Yani ben 6:30'da yola çıktım. Kadıköy - SAW. Havataş yoluyla 9:40 uçağımıza ulaştık. Gayet rahat... bu arada biz 7:15 havataşına bindik ama 6:45'den sonra 6:55 ek sefer de varmış yani konsept olarak ek varmış farz misal benim haberim yoktu, internette de yazmıyordu ama şartların zorlanması gereken anlar için aklınızda oluversin.

Hava alanı - Şehir Merkezi Ulaşım

Bosna'ya çalışırken notlarımın arasında sanki şehre varabilirsek gerisini rahat halledeceğiz şeklinde not almışım, varma kısmı da rahat oldu, şöyle ki eskiden bir otobüs varmış belli saatlerde hava alanından şehre gider imiş de artık gitmez imiş hala gitmiyor orada mutabıkız. Tramvay da düz git az sağdan sola dön 150 m. sonra Tahsin eczanesinden dönünceymiş (tamamen temsili anlatım aman ha!) Yani 30 KM'ye standart tarife hava alanından şehre taksiler götürüyor. Korsanlık bir durum yok, herkesin kendi bahtı, bizim bahtımız aradığımız balkan sıcaklığıyla bizi Baş Çarşı'daki otelimiz Ciro Guest House'a rahat rahat ulaştırdı. Rahat rahat dediysem taksiler taksileri taksi gibi kullanıyor yani cümlenin içinde ani beliren noktalama işaretleri muhtelif tabi!

Saraybosna Konaklama

Adını linki ile beraber yukarıda belirttimdi. Otelimizden de gayet memnun kaldık. Yürüyerek Baş Çarşıya 5-10 dk arası bir mesafede, sessiz, sakin, temiz aile işletmesi. Herkeslere tavsiye olunur. Yine gitsem - ki istiyorum - yine kalırım - maaile kalırım.

Saraybosna Gezilecek Yerler

Otele yerleşmece, wifi şifresini öğrenip yerel dilde merhaba (ciao :) veya dobardan) ve teşekkürler (hvala) demeyi öğrendikten sonra kendimizi sokağa atmaca. Doğru Baş Çarşı ama önce savaşta hayatını kaybedenler için yapılan anıt-mezarlığı ziyaret. Sonra Saraybosna denince çıkan ilk resmin vücut bulmuş hali - Sebil - Gazi Hüsrev Begova Cami yani genel olarak Baş Çarşı. Aradığımız Baş Çarşı - camisi, sebili, hamamı, dükkanları, cıvıl cıvıl kalabalığı ve aramadığımız cevapi kokuları :) Anam her yer duman altı mı ne? Vejetaryen bünyeler için biraz zorlayıcı olabilir şartlar.

Baş Çarşı da Mısır - Kapalı Çarşılar ekolünden yani doğunun efsunlu dumanlı :) dünyasına hoş geldiniz. Saraybosna'da hayat baş çarşı'da akıyor gibi. Yeme-içme-gezinme ama piyasa Ferhadija'de.

Saraybosna Yeme -İçme

Yeme - içme demişken büregçilerden başlayalım. Biz Bosna'da 3 gün kaldık ve her gün ayrı büregçi denedik. Arkadaşım ve benim ortak fikrimiz denenme sırasına göre en son denk geldiğimiz Buregdzinica ASDZ en başarılı. Buregdzinica Sac (ki bir çok blog en ala buyurulmuş) bizde 2 numero, 3. sıraya da Buregdzinica Bosna'yı koyduk. Hepsi aynı sokakta. Sokağın başından sağa doğru döndüğünüzde B. Sac, dönmeden düz giderseniz B. Bosna ve B. ASDZ karşı karşıya. Bir de servis yapan ablaların asabiyet derecelendirmesini yaptık :) yine aynı sıradan buyurabilirsiniz :) B. Bosna'dakiler gayet sevimli - tatlı bu arada kendileri aday yoksunluğundan listede buldular kendilerini :) Diğerleri sabah afyon sorunsalı yaşıyor olabilir ama sorun yok börekler geliyor :) Mesela ben yine B. Sac'daki hanımefendi ile ilgili yorumlar okumuştum o bakımdan kendisini hiç yormadan şiparişimi verip böreklerimi alıp masama oturdum. Porsiyonlar aşırı büyük bu arada, bitirmek pek mümkün değil, o bakımdan sevimli sevimli kalanları paket istediğimizde gayet yardımseverdi bile kendisi. 3. gün de B. ASDZ'deki hanımefendinin henüz dükkanı açmaya niyetli ama önce sabah kahvemi içeyim seansı sırasında dükkana daldık. O da bize servis açtı Allah için ee börekler de hazırdı bir de lezzetli.... daha ne  :)

Cevapiye gelince bu coğrafyada et başarılı, Hodzic, Zeljo tavsiye edilen adresler. Biz hem balık hem cevapi opsiyonu olan bir yer denedik güzeldi.

Bizim gezi hızlı çekim sayılacağından biz de ona uygun bir şehir turu planladık aman da görülmeden gelinirse ayıp olur hiç bir öğeyi atlamayaverelim deyip.

Saraybosna Gezilecek Yerler devam :)

Baş Çarşı - Sebil zaten dedimdi, çarşının hemen girişindeki Gazi Hüsrev Begova Cami ki bir cuma günü Cuma vaktine denk gelmek suretiyle bahçe bu anlarda novizitt!! o zaman az ilerde Mısır-Kapalı Çarşı stayla Bezistan hele de Cuma çıkışını tutturursak iliklerimize kadar aynı etki :) sonra çıkışta (Bedesten çıkışında) sadece kalıntıları olan ama açık havada süper fotojenik Taşhan (bu arada Bosna'da noktalamayı üstten yaptınızmı yerel dillere dönüş sağlanmış oluyor :) ). Oradan Gazi Hüsrev Begova Kütüphanesi - Medresesi genel intiba buralar hep Gazi Hüsrev Begova'ydı. (Sonradan biraz araştırdım da maalesef aslında savaş sırasında buralar hep hedef olmuş sonradan tekrar yapılmış :( )

Sonra çarşıdan Latin Köprüsüne uzanalım. Sağdan soldan tüm açılarla foto amaaa üstünden geçmiyoruz mazallah veliaht olmasak bile :) biraz ilerisi Pavyon - Cafe ... güzel, nezih :). Sıra sıra köprüleri geçip bir aradan Ferhadija caddesi - biraz ileride sonsuz ateş anıtı sonra şehir parkı .... ay bu bosnalı bebekler pek sevilesi tamamen kendi çaplarında sessiz sedasız takılıyor, ben sevdim, bu sürümü yurdum bebeklerine de yüklemek lazım :)

Ara not: Bosna da her yerde savaşta ölenlerin anısına anıt / temsili mezarlar var, parklarda da mezarlar var. Hem hayatını kaybedenlerin anılması hem de yaşanan acıların göz ardı edilmemesi açısından ben garipsemedim siz de gördüğünüzde şaşırmayın....

Tekrar Ferhadija'ye dönüş, ziraat bankası karşısında Ferhadija Cami'sinin de instagram resmini çektikten sonra bir kahve molası.Otele dönüp dinlenmece. Bir akşam Cheers bir akşam da Central'a gittik, çok tatlı mekanlar, Bosna birası denedik, Sarajevski (galiba) ilk içişte acımtırak gibi sonra aman da güzelmiş yahu :)

Mostar Ulaşım

İkinci gün Mostar listemizin başında, hemen baş çarşıdan tramvayla otobüs terminali... de bu terminal neredeydi? Hangi durakta inecektik soraydık iyiydi. Ama hemen yerellere soralım ... şans sorduğumuz çocuk da oraya gidiyormuş hatta bilet alacakmış biz son saniyeye kadar ay walla gerek yok biz şurdan dönerdik ehi ehi filan kırılırken dedi ben de bilet alcam yau :)... haa ok :) Bu arada durak Skola Teknik gibi bir şey (parktan sonra) Amerikan konsolosluğunun önü, konsolosluktan düz girip (sağa burgulu Bosna kulesini alıp - Balkanların en yüksek binasıymış) sola doğru kıvrılınca çıkan yolu geçip varılıyor. Arabalar geliş-gidiş geçerken dikkat!

Mostar otobüsleri Autoprevoz, 90'lar yeniden - cosy - rahat - yol 2,5 saat kadar sürüyor ama hiç hissetirmeden, manzaralar yeşilin tonları, Neretva Nehri gözlere bayram :)

Biz 9:55 otobüsüyle gittik 16:00 otobüsüyle döndük. Mostar da çok güzel, köprü dik çıkarken - inerken dikkat az ilerideki Kriva Cuprija (köprüsü yani :) ) da çok tatlı.

Bir sürü cami var. Biz Koski Mehmet Paşa Camisini ziyaret ettik. Cami + minare 15 KM bir de ilk başta anlamadık içerisinin müze olduğunu biz full cami vizit çepherinde, sonra ayakkabıyla mı giricez saflığında gözleri anime boyutlarına taşırken bilet satan kız çok güldü halimize :)

Minareden manzara müthiş biz bir yarım saat filan kaldık tepede, şansımıza Mostar'ın yağız delikanlıları meşhur atlayışlarını gerçekleştirdiler biz de izledik tabak gibi :)

Oradan bahçede bir Bosna kahvesi; günlük 15 saniyeden 4 atlayışla delikanlı gençlerin maaş / çalışma saati faydası hesabı - sonra çıkışta lavanta kesesi - ay ne muhteşem kokuyor. Mostar'ın da lavantası meşhurmuş.

Dönüşte otobüs terminalinden (Saraybosna'da, Mostar zaten küçücük ötesi) otele tramvay biletini nereden alacağımızı kestiremedik onun için biz de yürüdük. 40 dakika filan sürdü. İstanbul'un merkezinde oturup da Sabiha'ya 2,5 saatte ulaşan arkadaşımla (ben zaten boğaz köylü - klasman dışı) terminalden otele yürürken bir yandan da satılık - kiralık mülklere daha bir dikkatle bakarken durumu kabullenmekte hayli zorlandık :) Bu arada tramvaydaki vatman bey'ler hanımlar da bilet satıyorlarmış.

Yararlı Bilgiler

Bosna para birimi Convertible Mark (KM) vakti zamanında Alman markına sabitlenmiş, gerçek kur 1 EUR = 1,9583 ... gibi bir şey, pazarda uygulama 1 EUR = 2 KM düz hesap.

Havaalanı - merkez ulaşım taksi giderken 30 KM (sabit fiyat - kasmayın) dönerken 15 KM (korsanına denk gelmiyces - Radio Taksi 1515) bize otel çağırdı sağolsun.

Saraybosna - Mostar otobüs bileti 17,5 KM, otobüsü 5 dk ile kaçırırsanız taksi-servisler 20 KM'ye götürüyormuş.

Bir de Latin köprüsünde Hakk'ın rahmetine kavuşan meşhur veliaht 50+ yaşındaymş - tabi ki günün boş infosu :) bir tane yetmez bir daha söyle diyenler için de Sisi'nin kocası Franz Josef'in yeğeni olurmuş.

Hazır magazinden hızımı alamamışken de Prenses Sophie (veliahtın eşi) de Avrupa'nın mevcut veya geçmiş hüküm sürmüş ailelerinden birine mensub olmayan kendi halinde bir düşes olduğundan Franz Ferdinand (mezkur veliaht) ve Sophie'nin çocuklarına saltanat hakkı tanınmamış. Bu tip soylu izdivacı yapmayı düşünenler için medeni durum kategorisi morganatic marriage olarak tanımlanıyormuş - hadi başlar Marstan ötesi sizi bekler!

P.S. 3 tenor eşliğinde blog yazısı yazmak da pek elegan hissettiriyormuş insanı

P.S. 2  itiraf sıkıldığım anlarda ileri sarıyorum (1996 Londra konseri) :)

Previous
Previous

Balkanlar Vol. 3 Sofya Gezi Rehberi

Next
Next

Balkanlar Volume 1 - Üsküp Gezi Rehberi