basakebcim

View Original

Orta Doğu'da bir Sempati Güzeli Beyrut Gezi Rehberi

Doğunun Paris'i, medeniyetin beşiği, Fenikelilerin ana vatanı, dinlerin kardeşliği, bir zamanlar Osmanlı ondan önce Emevi vs vs hatta galiba Selçuklu bile Roma zaten Allah'ın emri bu coğrafyada. Bir de tabi iç savaş denince akıllarda artık kim birinci kim ikinci herkes kendi karar versin ama İspanya'ya rakip.

Artık dünya küçük, gezenti çok, Allah'tan sıradan faniler de medya sosyal saflarında yer tutuyor falan filan... hal böyle olunca Beyrut güvenli mi, orada n'apılır, kız başına nasıl gezilir ruhen ayda yaşayan dünya vatandaşlarına ait sorunsallar.

Sağ olsun bir sürü çalışkanlığı takdirname belgelerine layık bloggerlarımız Beyrut neresidir, nerede kalınır, ne yenir, neyle gezilir güzel güzel anlatmış. Biz de ayıp olmasın, emekler boşa gitmesin oturduk, çalıştık.

Gitmeden önce okuduğum neredeyse tüm gezi bloglarında Beyrut kesinlikle bir Miss Congeniality, sonra yemekler bir Alex, trafik aman Allah'ım bir Mısır - hiç gitmedim onun için kıyas kısmında eksik kalıcam ayrıca <spoiler alert> Hizbulllah var diyolaa!! ama o da bir unicef gönül elçisi; cahilliğimi mazur görün Hizbullah benim hiç incelemediğim bir alan. 90'larda adını ortadoğu politika arenası güç savaşları temsillerinde bol duyardım da, dengenin ne tarafına düşer-di filan hiç bilmezdim - hala bilmiyorum bir süre de bilmeyi düşünmüyorum.

Sonra bir Feiruz var ki zaten milli değer - aşağı yukarı böyle... Beyrut küçük, 4 gün yeter, gece hayatı çılgın akıyor...

Beyrut Konaklama

Oteli booking.com'dan yüksek tavsiye filtresinden bulduk. Three O'Nine Urban House - El-Hamra'nın göbeğinde fiyat /kalite dengesi benim bütçem açısından Şam'da kayısı. Kesinlikle ben bir daha kalırım.

Sonra skyscanner'dan ucuz bilet Mea (middle east airlines - Lübnan'ın Thy'si) bulundu, alındı. Burada da günleri olabilecek max. faide ile kullanmak babında saat bakımından fiyat dengesi arandı.

Sonra iş geldi havaalanı transfer ve gidilecek yerler için ulaşım ayarlamaya.

Aslında geziye Lübnan desem daha doğru sanırım. Lübnan küçük bir ülke Beyrut'un az dışına çıkınca başka bir şehre gitmiş oluyorsunuz. Mesela bizde Seyrantepe Tuzla arası bir mesafe orada Beyrut - Baalbek mesafesine eşit. Baalbek Bekaa Bölgesine ait bir yerleşim. Biblos filan da gayet şehir yani. Peki deyip başlayalım Türk'ün Lübnan taksisiyle imtihanına. Beyrut'ta taksi gavur eziyeti de olabilir veya kutumuzdan büyük ikramiye de çıkabilir - yani yolu bilen düzgün şoför - ne kadar değişik değil mi? İlgilenenler her blogda görmüşlerdir, ben de hemen bir göz aşinalığı yaratayım; taksimetre yok, pazarlık var. Genelde şehir içi LL (Lübnan Lirası) uzak mesafe USD çalışıyor. Hava alanı Hamra bölgesinin 10 dolara gideri varmış biz gelirken otelden transfer istedik, 30 dolar dediler dönerken kendimiz 15 dolara anlaştık. Yani gençler gösterin pazarlık gücünüzü. Bende farz misal orta direk bir kabiliyet, kendimi kasamayacağımı söyleyerek avuttuğum bir konu.

Otelin gönderdiği taksi tam bombastik çıktı, ilk başta otoparkta arabayı bulamadı ki bu aşamada Beyrut'un nadide ingilizce konuşmayan taifesine ait olduğunu öğrendik, sonra oteli bulamadı biz de 30 dolara Beyrut turu yapmış olduk :) Yolda durup bir çok noktada yol tarifi alıp bir türlü otele ulaşamadık. Hatta sonlara doğru bir amcadan aldığımız tarif bizi aynı amcanın önüne çıkardı. Şoför, amcayı ilk defa görmüşcesine oteli sordu, amca da iki dakika içinde aynı otelin sorulmasının olağanlığı içinde aynı tarifi verdi biz koptuk şoför bir mana veremedi. :)

Sonrasında şehri gezerken klasik Lübnan gezileri için gözümüzün kestirdiği taksilerden teklif aldık biriyle anlaştık tüm geziyi onunla geçirdik. Aslen kendisi iyi bir şofördü ama son gün arap nağmeli müziklerle bezenmiş doğa temalı videolar gönderip ille de dansa gidelim içeriğine geçince block liste girdi onun için bu senin kendi maceranı kendi yaşayacağın bir konu sevgili gezenti kardeşim.

Yine bu aşamada Lebanon Tours & Travel diye bir şirketten bahsetmek gerekebilir. Kendisi hava alanı transferi, tur filan yapan yerel bir şirket, kullananlar memnun kalmış. 4-5 kişiyle voltranı oluşturabilen bir ekip için de daha karlı olabilir.

Lübnan Yeme İçme

Yeme - içme konusunda gelirsek biz klasik her yerde adı geçen restoranlarda yemek yemedik. Courniche'de sahil kenarında bir mekanda iki akşam takıldık. Biblos'da bir yer - ki bence en başarılısı o idi sonra bi de rolex saat kulesinin orada bir cafe. İsimlerini filan ayrıca yazacağım kendime not! ***

***Boulevard Beirut, (courniche)

*** Adonai - Le Petit Libanais (Biblos)

*** Place De L'Etoile Cafe & Restaurant (rolex saat kulesinin oradaki - yaşasın swarm check in :) )

Genel olarak Lübnan'da kötü yemek yemek bahtsız bedevi şansı olsa gerek onun için herkes yüreğinin götürdüğü yere gitsin.

Farz misal ben balıkçı olmadığımdan listenin o kısmını eledim kalan sağlar benim için gayet tatminkardı.

Lübnan deyince bir de nargile olayı var bahsedilmesi gereken. İnsanlar doğrusu Beyrutlular çılgın nargile içiyor. Bir yere oturup iki saat tüttürüp sonra yeme içmeye başlıyorlar veya sadece nargile ile 3-4 saat geçiriyorlar.

Ben tütün konusunda yeşilaycıyım. Nargile tütün değil ama bende o kategoride. Arkadaşım üzümlü içti, içmeyen için hoş bir kokusu var. Mekanlarda sigara nargile vs. içiliyor ama ben rahatsız olmadım.

Bi de hayat Beyrutta akşam başlıyor mekanlar 19:30 gibi hareketleniyor zaten geceler çılgın akıyor en ıssız saatler sabah saatleri. Kızlar geceler sizin etraf güvenli.

Biz gün içinde çok gezdiğimiz için pil 00:00 itibariyle hiçliğin tatlı kollarına kendini bıraktığından gecelere akamadık. Evet eksik kaldık next time inşallah maşallah.

İnşallah maşallah demişken Lübnan'da kulağınıza bir çok aşina kelime gelecek ama her yerde duyacağınız kelime yaniingilizce konuşurken normal so yerine hep yani diyorlar :)

Trafikte karmaşada havada heyvaaan serzenişleri de duymak mümkün :)

Lübnan Gezilecek Yerler

Gezme görme mevzusuna gelince jeitta grotto - karstik mağaralar benim hayatımda gördüğüm en güzel şeylerden biri - her fani deneyimlemeli.

Bir de tüm ihtişamıyla Baalbek ... Efes filan güzel büyük ama Baalbek - tabi meraklısı için bir başka. Baalbek - Anjar - Ksara Bekaa vadisi boyunca sıra sıra dizilmişler. Hizbullah is watching you diyorlar ama hep bir iyi niyet gönül elçisi olarak bahsediyorlar. Biz de Allah için hiç güvensiz rahatsız hissetmedik. Zaten kimseciklere de görünmezlermiş. Gerisi yine kendi aralarında gençler gayet anlaşmış duruyor. Yol boyunca bir çok yerde kontrol noktası var ama turistlere bakmıyorlar hatta Lübnan'da genel olarak asker-polis sevimli. Etrafta çoklar 2-3 kişiye bir asker polis filan düşüyor galiba. Adres - bilgi sormak için gayet iş görüyor. Bazen doğru bazen yanlış gönüllerince bilgi veriyorlar :) Faruk eczanesi hep akıllarda tabi.

Biblos - ki dünyanın en eski şehirlerindenmiş, incil (bible) kağıt (papyrus) hep buranın adından türemiş - güzel bir sahil kasabası edasında sokaklar instagramlık bi de balık sevenleri kucaklıyor. Chez pepe'ye gitmeyeni dövüyorlarmış Sultan Al Mina'da pek ala imiş balık severler not ediversin. Biz esnaftan hayırsever bir abiye et yiyebileceğimiz bir yer sorduk hem sağlıklı hem Lebonese sizi Adonai paklar dedi ki 4 gün boyunca yediğimiz en lezzetli humus - tabulleh idi, tavuk da ayrıca pek başarılı idi.

Aslında bu gezi için ve Lübnan hakkında anlatılacak çok şeyler var. ama benim hoppa gönlüm çoktan yeni limanlara yelken açtı. Arada aman da bu konu nasıl da eksik kalmış diyeceğim bir şey aklıma gelirse anında bir ters U dönüş yapabilirim canım Lübnan'a.

Final PS: Türkleri gerçekten çok seviyorlar yani love is in the air.

En final PS: Bekaa vadisi fantastik bir yer, iki dağ (belki daha çok - coğrafyaya hakim ulema aydınlatıvermek isterse buyursun) arasına sıkışmış bi sonsuzluk. Bu ne biçim laf diyenlere 1'den 2'ye varan sonsuzluğu akıllarına getirmelerini salık verebilirim. O sıkışmışlık hissini de sonsuzluk hissini de nasıl aynı anda veriyor ateyizler bu konuya da bir el atıversin. Bizim dönüş yolumuzda bir sis çöktü, bulut resmen vadiye yağdı ben hayran kaldım.

Lübnan - Beyrut Gezi Rehberi Yararlı Bilgiler

Hava alanının ikinci katında döviz bürosu var dolarcıkları Lübnan lirasına çevirmek isteyenlere ilgi bilgi

Trablus – Tire – Sayda cok güzelmiş – eksik kaldık; next time insallah maşallah

Taksilere binmeden önce mutlaka fiyatta anlaşıp kuru sabitleyin, ben aslında lira değil dolar dedimdi diye polemikler vuku bulabiliyormuş.

Rouche (güvercin kayalıkları)’na giderken taze meyve suyu satan dükkanlar var, her türlü tropik, klasik, narenciye meyveden gönlünüzce hazırlıyorlar, içmek lazımmış biz içtik güzel.

klasik şehir gezilerinden de eksik kalmadık aynen de şablonu hiç bozmadan, Biblos – Harissa – jeitta grotto // Anjar – Baalbek – Ksara. Biz taksiyle gezdik ilk tur 100 dolar ikinci tur 130 dolara genelde kabul görüyor taksi camiasında.

Biblos, pek bebeksi bir şehir her yer instagramlık

Beyrut Amerikan üniversitesinin bulunduğu caddede courniche yönünde bir tatlıcı var (yaklaşık 5 dk yürüme mesafesinde), sanırım bizim Güllüoğlu ayarında, Lübnan’ın denenmesi gereken tüm tatlıları mevcut pek ala.

Polis – asker pek sevimli ama resim çektirmemek lazımmış cısss.

Bir de cami ziyaretleri için yanınıza örtü filan almanıza gerek yok tam teşekkül takva giysisi uzmanlar tarafından bizzat giydirilmek suretiyle ziyarete hazır hale getiriliyorsunuz. Ama tabii her cami de aynı olmayabilir, ayrıntılı araştırmakta fayda var, Ortam da sonsuz bir hoşgörü ve kibarlık durumları hakim, beni bu beklentiler hiç rahatsız etmedi. Türkiye’de de cami ziyaretlerinde genel kabul görmüş teammüllere uymaya dikkat ediyorum ama her zaman beklentileri karşılayamıyorum galiba. Neyse uzatmayayım etrafta herkes kendini çok kibar ifade ediyor, bu kibarlık beklentilere uyma motivasyonu yaratıyor.

Jeitta Grotto’da resim çekmek yasak ben de çekemedim ama ben mutlaka bir google’layın derim gitmeseniz bile