Zirve Olmasa da Yazlık Profesyonel Kalimnos Gezi Rehberi

2019'da keşfetmeye uygun gördüğüm üçüncü Yunan Adası Kalimnos idi. Henüz okunmadıysa bir Patmos iki Girit'in Hanya kısmı idi. Bu vesile ile diğer adalara ait rehberlerimi de gözünüze sokma imkanı yaratmış oldum kendime :)

Biz bayram tatili programı yapar gibi yapıp Ağustos ayındaki kurban bayramı öncesi 4 günlük bir tatil planladık. Kalabalık ve metrekare başına düşen yurttaş bakımından çok hayırlı bir tercih yaptığımızı dönüş yolunda görmüş olduk. Daha önceki rehberlerimi okuyanlar ne oldu buna içine ne kaçtı da yoğunlaşan yurttaştan nem kapmaya başladı derseniz bir şey olmadı. Hala benim için etrafta Türk olmasında bir problem yok. Ama etrafında Türk olmasından tripcanlık yapanlardan da haz etmediğime karar verdim. Bu da kendi için de garip bir açmaz olarak kalıvermiş olsun :)

O zaman gelelim klasik rehbersel başlıklarımıza;

Kalimnos'a nasıl Gidilir?

Benim bildiğim kadarı ile Kalimnos'a Türkiye'den sadece Bodrum'dan feribot var. Turgutreis'ten haftanın belirli günleri Kalymnos'a direkt seferler var. O günler sanırım Salı - Perşembe - Pazar. Bir de Pazar dönmek isterseniz Kalimnos'tan Bodrum'a sefer sabah 9:00 civarı diye biliyorum. Bu girişten de anlaşıldığı üzere biz Kalimnos'a endirekt bir rota ile vasıl olduk. 

Bodrum Liman - Kos - Kalimnos rotası için biletleri Yeşilmarmaris ve Dodekanisos seaways'den aldık. Yeşilmarmaris biletini bilet.com'dan aldık, bu eylemin sebebini ve sonucunu aşağıda ifşa ettim. Dodekanisos Seaways'den de Kos - Kalimnos hattını tamamladık. Bu şekilde münferit alınan biletler benim bulabildiğim en uygun ulaşım şekli idi. 

Kos'tan aktarma yapacağımız için pasaport kontrolü, Yunan adaları aktarma limanına yürüme mesafesi gibi değişkenleri hesaba kataraktan katamaran ile 30 dakikada Kos'a ulaşmanın bizim için daha uygun olacağına karar verdik ama tabi evdeki hesap çarşıya uymadı. Bayram ve seyran henüz gelmese de yine de tatil vaybları bünyemize tesir etmeye başladığından limanlarımızda mevsim normallerinin üzerinde bir birikme olması sebebiyle 9:15'te kalkması planlanan feribot 10:00'da kalktı, 10:30'da Kos'a vardı ama liman polisinin kapıları açması için izin vermesi bir 15 dakika sürdü. Kapılar açıldığında bizim, bizden önce pasaport sırasında yığılan kalabalığı aşıp yarım ay şeklindeki limanın diğer tarafına ulaşmak için 45 dakikamız kalmış idi. Bu aşamada biz feribottan depar atarak fırladık ama uslu benliklerimiz bekleme noktasını gösteren memuru görünce paşa paşa bekleme moduna girdi. Fakat bizimle beraber feribotta olup da Leros'a aktarma yapacak olan gergin ama iş bitirici amca memura aktarma feribotuna yetişmem lazım girizgahı yapınca bizde kendisine ek olduk :) Amcanın iş bitirme yeteneğini takdir etsek de o gerginlikle tatilinden ne kadar keyif alacağı bizi bir düşündürmedi değil. Biz akışta zihinler yetişemezsek en kötü ihtimal bir sonraki feribota bineriz diye düşünüp kendimizi germemeyi tercih ettikti. Bu vesile ile Girit'e giderken Atina Hava Limanı'nda attığım depara ek Kos Limanını da şenlendirmiş olup burada da benzer bir girişimde bulunma imkanını sizler için test etmiş oldum. 

Bir de bu konuyu nihayete erdirmeden önce Yeşilmarmaris feribotu, diğer tekneler gibi Bodrum Kale Limandan değil, İçmelerdeki cruise gemilerinin yanaştığı limandan kalkıyor, eğer merkezde kalmayı düşünürseniz ulaşımı yine de taksi ile sağlamak Ağustos sıcağında bünyenizi daha az üzer. Aşağıdaki masraf dökümünde bu kalem nerede derseniz kişi başı 2 eur gibi bir etkisi olduğundan toplam masraf yuvarlamasına ekledim. 

Masraf kalemi demişken bu mandallar da rüzgarı bol adalarda çok kullanışlı - 4 tanesi 1,5 eur ve marketten aldığımız için yiyecek kalemine dahil oldu :D

Kalimnos'ta Nerede Kalınır?

Ben Yunan Adalarında konaklama seçenekelerini değerlendirirken genelde turist gibi değil lokal gibi gezdiğini zanneden kimselerin hakir gördüğü en turistik yerleri tercih ediyorum :) Neden derseniz otellerin, araba kiralama, yemek yeme vs seçeneklerinin daha çok olması. Ayrıca ben tatillerde hareketli, cıvıl cıvıl ortamları seviyorum. Bu tabi ki metrekare başına İstanbul yoğunluğu düşen ortamlardan kendimi alamıyorum demek değil. Zaten Yunan Adalarında çok yanlış zamanlarda kendinizi bu yörelere atmazsanız böyle bir kaynaşma ortamı oluşmuyor da.

Bu adamızın en turistik kabul edilen beldesi Masouri. Biz buraya yakın Myrties köyümüzde kaldık. Tüm Kalimnos bloglarında gidilmezse kazandan atılacağımız Aegean Taverna Masouri'deymiş gibi anlatılsa da aslen Myrties köyü sınırları içerisinde. Yani yakınlık bakımından intiba bu şekilde oluşabilir. 

Yok ben çok merkezi bir kimseyim derseniz adanın limanı Pothia ve tüm Yunan Adaları yönetim merkezi Hora sizin için uygun seçenekler olabilir. Biz Hora'dan transit geçtik o bakımdan bende herhangi bir intiba oluşmadı. Pothia ise Symi önizlemesi şeklinde sevimli binalara sahip bir görüntü sunuyordu. Biz Kalimnos'u çok beğendiğimizden elbette buraya da bir zaman tekrar gelme niyetinde bulunduk. Bu niyet için daha uzun bir konaklama süresi uygun bulduğumuzdan konaklamanın bir kısmını Pothia'da gerçekleştirme isteğimiz de oluştu. Ama kaldığımız yerden de çok memnun olduğumuz için Myrties'de kaldığımız otele de geri dönme arzumuz da mevcut.

Bu vesile ile Hermes Hotel'de kaldığımızı da söylemiş olayım. Otel limandan taksi ile 15 dakika ulaşım mesafesinde. Otobüs ile ulaşmak isterseniz 2019 tarifesini de ekledim. 

Odalar geniş, balkonlu, wifi hızı güzel, klima sessiz çalışıyor. Otel merkezi olmasına rağmen odalar da sessiz. Bir de otelin sahibi / işletmecisi Kathy çok tatlı, yardımsever biri. İnsanın tanıdığına gerçekten sevindiği kişilerden :) Otelin yorumlarını okurken booking.com'da harika kahvaltı diye bahsedilmişti. Biz de kahvaltısını çok sevdik. Yurt dışında kuş sütü eksik kahvaltıdan haz etmeyen kitleyi etkilemez o ayrı. 

Kalimnos'ta neler yapılır?

Bu adanın turizmine katkı aktivitesi dağcılık. Giriş - gelişme - sonuç seviye dağcılar deniz güneş ikilisine ek adamızı şenlendiriyorlar. Hatta bu konuya ilgi duyuyorsanız dağcılık turları da var. Ben henüz denemediğim için her hangi bir seçenek önermiyorum ama internette denemek için gözüme kestirdiklerim de var. Dağcılık seviyem henüz giriş aşamasında bile olmadığımdan kanımca bir yuva sonrası gruba ek yapabilirim :D

Diğer bir aktivite genel deniz güneş bağlamından çok ayrılmıyor. Etrafta bir takım tekne turları mevcut. Hatta kendi yelkenlinizi kiralamak isterseniz uygun sayılabilecek bir ortam var. Ama bu paylaşımlı bir kiralama yoksa size özel mi kısmını biz aktivitenin kendisine çok odaklanmadığımız için aydınlatamadık. Masouri ya da Myrties'de hem el ilanı olarak bu şirketlere ulaşabilirsiniz, hem de çarşı gibi sayılabilecek yolun üzerinde bir takım şirket ilanlarını görebilirsiniz.

Önden bir kaç seçenekle sizi az oyaladığıma göre gerçek niyetimize odaklanabilirim.

Kalimnos Plajlar

Bu adanın cazibe merkezi plajı güneydeki Vlychadia Plajı imiş. Biz gitmediğimiz için direkt geçmek durumunda kalıyorum :) Siz gidin ama güzelmiş :)

Biz ilk gün Masouri'deki plaja gittik. Burada şemsiye - şezlong ücreti var, kişi başı 4 eur. Tavernası da var. 

Biz başka bir yerde yemek yediğimiz için tavernasını test edemedik ama frappesi çok başarılı idi. Ben bu mereti içiyorum ama granül kahveden yaptıkları için pek haz etmiyorum. Burada gayet memnun kaldık. Ayrıca frappenin yanında birer şişe su getirmeleri de ayrı bir sevimlilik yarattı :)

İkinci gün aktivitesi olarak adada yapılacaklar listesine ek olabilecek Telendos adasına gittik. Myrties'den Telendos'a karşılıklı yarım saatte bir gece yarısına kadar teknelere var. Bu hizmetin ederi kişi başı 2,5 eur. 

Aegean Taverna'nın dillere destan manzarası aslen bu dağ - adaya karşı. Bu adada da dağ tırmanabilir, trekking yapabilir, denize girebilirsiniz. Teknenin yanaştığı yere en yakın plaj Hohlaka Plajı. Yukarıdan gördüğüm kadarı ile bu plajda tesis yoktu ama etraftaki tesislere yürüyerek 5 dakika mesafede. Bir de plaja merdivenle iniliyor. Biz burada güneş batırma pikniği aktivitesi uygun gördük. 

Telendos plajı olarak 15 dakika trekking yaparak Paradise Beach'e gitmeyi tercih ettik. Neden tercih ettik, gözümüze nasıl bir perde indi de bilgilendirme yazılarını görmedik tamamen kadersel öğeler :D 

Bu plaj nüdist bir plajmış, ve aslen giyinik olmak yasakmış. Dönüş yolunda Paradise Beach yazısını gördüğümüz yerde nudist bilgilendirmesinin yapılmış olduğunu gördük, ama şezlonglar 5 eur'dur yazısı yanındaki burası nudist bir plajdır, aksi şekilde kullanım yasaktır tabelası kesinlikle devrilmiş idi. 

Sonuç hayatımızda ilk defa nüdist bir plaja gittiğimizden önce bir gözümüz şok ilen açıldı sonra herkesin kendi bedeni kendi kararı kafasına büründük. Bir de kimse bizim mayolarla takılmamızla ilgilenmedi sağ olsunlar. Sanırım seferi kontenjanından yırttık :D Deniz çok güzeldi, ortam da sakindi, hal böyle olunca biz sevdik bütün gün takıldık :)

Buranın dönüşünde teknelerin kalktığı yerin oradaki bir cafede frappe içtik. Frappenin hiç bir özelliği yoktu ama cafe sahipleri ve saz arkadaşları çok güzel tındırdatıyorlardı sazlarını. İkinci gün akşam gün batımına gittiğimizde de müzik devam ediyordu. Ortam çok keyifli eğer adaya giderseniz kesinlikle orada takılın.

Üçüncü gün köyümüze taksi ile 10 dakika mesafedeki Arginonta Plajına gittik. 

Buradaki paradise beach'imiz gayet klasik herhangi bir kıyafet kodu mevcut değil :) Şemsiye şezlong var hem de ücretsiz, yediğinizi içtiğinizi ödüyorsunuz. 

Özünde Türk olup da komşuyu mu kırıcaz hadi Yunan olsun kahvesini Yunanistan genelinde duble sipariş etme seçeceğiniz var. Komşi kahvesi bizimkine kıyasla daha hafif içimli olduğundan ben de Yunanistan'da bu kahveyi duble sipariş etmeyi tercih ediyorum. Bu plajda da böyle bir girişimde bulundum ama buradaki duble triplex çıktı :D bir kupa kahve getirdiler.

Son gün bize daha sakin olarak anlatılan otelimizin sol tarafında kalan Melitsahas Plajına gittik. Kanımızda lokal günübirlikçiler tarafından basıldığı için pek sakin değildi :) Ama deniz güzel, organize yani şemsiye - şezlong var.

Kalimnos'ta Ne Yenir Ne İçilir?

Yunan Adalarında hep yediğimiz şeyleri burada da yiyoruz. Yani bilumum deniz ürünleri, Yunan salatası, mezeler, ouzo, ve isimleri bizimkilerle aynı tencere yemekleri sofralarımızı şenlendiriyor. Ayrıca onların da geleneksel kelimesi soufra imiş :) 

Burada manzaradan puan kazanan Aegean Taverna'ya gitmeyeni adadan kovuyorlarmış ... dermişim ....:) manzara çok güzel bence kesinlikle bir kere gidilmeli. 

Ama sonra başka yerlere şans verin. Aegean'daki yemekler ortalama, fiyatlar genelin bir tık üstünde ama sonunda gelen Telendos esintili bir dağ lokma ve yanındaki dondurma gönülleri kesinlikle kazanıyor :)

Biz en çok Aegean Taverna'nın biraz ilerisindeki Miltos Taverna'nın yemeklerini beğendik. Onun dışında Myrties Plajındaki Taverna'da, Arginonta Paradise Beach'te yemek yedik, memnun kaldık. Bir akşam da Telendos'ta güneş batırma temalı piknik için market alışverişi yaptık. 

4 Günlük Kalimnos Gezisi Maliyeti

Gelelim bu gezinin kalori cetveli / besin değerlerine;

Dokekanisos seaways Kos - Kalymnos gidiş dönüş bileti kişi başı 28.80 eur, Yeşil marmaris feribot biletleri kişi başı 38 eur ama biz bilet.com'dan %10 Turkcell platinum indirimi ile 34.20 eur'ya aldık. İstanbul - Bodrum gidiş dönüş uçak bileti için 373 TL bayılmışım. Bodrum Havalimanı - otogar ulaşımını yine Havaş ile Turkcell Platinum ile bedavaya getirdim normal şartlarda 23 TL x 2 tutacaktı. Muttaş da (Bodrum Belediyesi Havaş muadili) bu hizmet için aynı değeri biçiyor. Siz kimi kalkındırmak isterseniz ona göre duygusal bir yaklaşımlan karar verirsiniz. Kalimnos'ta tüm ulaşımı taksi ile sağladık. Merkeze gidiş dönüş ve Agrinonta Beach ulaşımı için 49 eur verdik. Bu gideri 3 kişi olduğumuzdan aşağıda bölünmüş olarak konsolide edeceğim. Sonra matematiğime laf gelmesin... hoş gelse de ne sallarım ben o ayrı :) Myrties - Tenendos tekne ulaşımı kişi başı 2,5 eur. Biz bir kere yüzmek için bir de güneşi batırmak için gittiğimizden toplamda 10 eur'yu bu işletmeye kazandırmayı uygun bulduk. 

Bu durumda ulaşım için 146 eur bayılmış oluyoruz. 

Eur'yu 6,5'dan aldım TL giderleri hesaplarken bu şekilde bir çevrim uygun gördüm, sağlamacıların ilgisine.

Konaklama 3 kişi 3 gece için kahvaltı dahil 181,50 eur verdik. Bu da özetlemesi en net masraf kalemi oldu :) 

Bodrumda bir gece konaklamak için yatak yeter içerikli bir konaklama yaptık. Airbnb'den bulduğumuz oda için 150 TL ödedik. Ev aslında güzeldi, bize de yardımcı olmaya çalıştılar sağ olsunlar yani o konuda bir sıkıntı yok, odada klima olsaydı daha mutlu olabilirdik ama yatak yeter beklenti seviyemizden dolayı istek yapma hakkımız olup olmadığı konusunda bir çekincemiz oluştu :) Klima haricinde kanımızca ev sahibimiz tüm haftalık soğanını bizim geleceğimiz gün kavurmuştu ve bu durum üst mukozalarımızda ufak bir hasar açmadı değil :D Mukozalarımızı feda etmek uğruna cimriliğimizin boyutlarında yaptığımız bu konaklama için kişi başı 8 eur yazıyorum.

Yemek içmek çeşitlemelerine toptan 3 kişi için 218 eur harcamışız. Denizlerde konfor kalemimiz şezlong şemsiye için toplamda 3 kişi için 24 eur vermişiz.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanına ulaşım havataş ile Sahrayıcedid'den 14 TL, dönüşte kendime kontes konforu aynı havalimanından transfer masrafı 102 TL tuttu. Bu bölüme de para birimi tutturma kaygısından 18 eur yazacağım. 

Bir de devletimiz sağ olsun bir anda 15 TL'den 50 TL'ye çıkartıp eski pulları daha da gözüm görmesin diyerekten aniden tedavülden kaldırdığı yurt dışı çıkış har(a)cı var. 

Bu durumda evden çıkıp eve girmelik 4 gece konaklamalı 4 günlük Kalimnos tatili için toplamda 325 eur bayılmış bulunuyoruz. Tabi ki aldığımız D vitaminleri, salgıladığımız endorfinler, seratoninler, biriktirdiğimiz anılar paha biçilmez <3

P.S. 1 Bu adada dağcılık sporuna gönül vermiş pek çok civan mert delikanlımız olduğundan gözlerimizi şenlendiren six pack'ler sevap kontenjanımıza yüksek katkıda bulunuyor :)

P.S. 2 Bu ada geçmişte geçimini sünger avcılığı ile kazanıyormuş. Ada sünger vesilesi ile hayli zenginleşmiş fakat mesleğin icrası hayli zor imiş. İki önceki kuşağa kadar neredeyse herkesin babası, amcası, dedesi süngerci imiş ve maalesef ailede derinlikten vurgun yemiş, sakat kalmış birileri hep varmış...

P.S. 3 Bu adanın benzeme öğesi çok net olmamakla beraber kuzey kancasını batıya kaptırmış tuz gölü ya da zıplamaya hazır kurbağa ... yani bu sefer çok bir şeye benzetemedim :D

P.S. 4 Photo credit Revnoş, Nilüfer Abla ve şahsımın ortak çalışmamızdır :)

P.S. 5 Biz kiralamadığımızdan konuya hiç odaklanmadım ama Masouri - Myrties'de araba - motor kiralama için opsiyon var.

Next
Next

Girit Zor Anca Hanya Gezi Rehberi